Förvaltningsdomstolar arbetar med att avgöra tvister mellan företag och myndigheter, samt mellan enskilda personer och myndigheter. Det är till förvaltningsdomstolar man ska överklaga ärenden från exempelvis Skatteverket eller Försäkringskassan. Andra typer av domstolar är allmänna domstolar eller specialdomstolar.
I Sverige finns det tre allmänna förvaltningsdomstolar: förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen.
Förvaltningsrätt är ett rättsområde som berör kommunala och statliga förvaltningsmyndigheters handläggning av ärenden och mål, och hjälper till i tvister mellan privatpersoner och myndigheter, samt mellan myndigheter och företag. Hit vänder du dig för att överklaga socialmål, som exempelvis omhändertagande av unga eller beslut från andra myndigheter såsom Försäkringskassan, med mera.
Tingsrätt är domstolar i brottmål och tvistemål mellan enskilda personer, medan förvaltningsrätt handlägger tvister mellan bland annat privatpersoner och myndigheter.
En kammarrätt är andra instansen i de allmänna förvaltningsdomstolarna. I kammarrätten avgörs mål som tidigare tagits upp i förvaltningsrätten. Det kan vara allt från socialförsäkringsmål till upphandlingsmål eller skattemål.
Det finns fyra kammarrätter i Sverige
Högsta förvaltningsdomstolen är den högsta instansen bland de allmänna förvaltningsdomstolarna i Sverige. Dess främsta uppgift är att pröva avgöranden som har överklagats från någon av de fyra kammarrätterna.
Likt Högsta domstolen, har Högsta förvaltningsdomstolen också i uppgift att skapa prejudikat, alltså vägledande avgöranden för myndigheter, förvaltningsrätter och kammarrätter, som en hjälp för att de ska veta hur de ska bedöma liknande fall i framtiden.
I Högsta förvaltningsdomstolen sitter det 16 personer, det så kallade justitierådet.
Listan uppdaterades 2022-10-24.
Besök domstol.se för att läsa mer om justitierådet.